luni, 31 octombrie 2016

Cum sa alegi un unit dentar de calitate

Unitul stomatologic face parte din dotarea minimă necesară unui cabinet dentar şi reprezintă un element esenţial pentru activitatea stomatologică, de aceea trebuie să ofere confort pacientului şi să permită poziţionarea acestuia în clinostatism cu unghiul dintre gamba şi coapsă de maxim 15° iar cel dintre  şold şi coapsă de aproximatix 135°. Baza scaunului trebuie să coboare până la 40-50 cm de sol. Nasul pacientului se va plasa deasupra planului orizontal de la nivelul genunchilor pentru ca sângele să nu se acumuleze la nivelul extremităţii cefalice.

unituri dentare fona noi
unituri dentare fona


Spătarul scaunului trebuie fie subţire şi să permită medicului deplasarea liberă cu picioarele în poziţiile dintre orele 9 şi 13. Acesta trebuie să se încline până la 180°, să nu aibă un design curbat pentru a nu produce tesiune şi durere musculară în zona umerilor prin deplasarea capului pacientului spre lateral. De asemenea, o lungime prea mică a cestuia va creea un suport inadecvat pentru umeri ceea ce va conduce din nou la tensiuni musculare în zona gâtului şi umerilor. Baza scaunului trebuie să confere acestuia stabilitate şi să permită mişcări libere ale picioarelor medicului şi asistentei.

Tetiera trebuie să menţină o poziţie simetrică a capului, iar privirea medicului să cadă perpendicular pe câmpul operator de la o distanţă potrivită de 25-30 cm. Mişcările capului pacientului vor fi de tip:

Extensie (în spate) – planul ocluzal al dinţilor maxilari să fie plasat către posterior (aproximativ 25°) pentru a putea permite vederea directă către molarii superiori
Flexie (în faţă) – planul de ocluzie al dinţilor mandibulari să fie poziţionat orizontal
Latero-flexie (dreapta, stânga) – capul pacientului va fi poziţionat sub un unghi de 30-40° faţă de axul longitudinal al capului
Rotaţie (dreapta, stânga) – în jurul axului longitudinal al capului, umerii pacientului sprijiniţi la nivelul vertebrelor C4-C7, musculatura fiind relaxată.
Tetierele unitului dentar pot fi de mai multe tipuri:

Tetiera în formă de scoică permite mişcări laterale foarte limitate ale capului, ceea ce va determina o poziţie asimetrică a medicului. Este adesea inconfortabilă pentru pacient, marginea inferioară curbată în sus presând corpurile vertebrale.
Tetiera cu perniţă permite mişcările în toate cele 3 direcţii dar nu urmăreşte curbura gâtului, presând pe porţiunea superioară a coloanei cervicale.

Forma scaunului va trebui să îndeplinească o serie de cerinţe cum ar fi: inclinarea spătarului între 90-180°, înclinarea şezutului până la 10°, tmpul de deplasare între vertical-orizontală de maxim 20 secunde, deplasarea simultană a spătarului şi a şezutului, iar cotierele să poată fi ajustate pe înălţime.

Criterii de alegere a unitului dentar.jpeg2Lampa unitului trebuie să permită să fie manevrată pe o înălţime între 150-200 cm, iar pe vertical între 70 cm în faţa punctului de referinţă al scaunului (în faţa pacientului) şi120 cm în spatele punctului de refetinţă. Lumina lămpii să fie poziţionată paralel cu linia de vedere sau la o incidenţa maximă de 15° astfel încât să se evite producerea umbrelor.

Prin toate aceste caracteristici, unitul dentar reprezintă un ansamblu complex ce conţine atât fotoliul pacientului, cât şi o serie de alte componente:

Sistem de dezinsecţie şi curăţare a instalaţiilor interne
Sistem dublu de igienizare şi purificare a apei
Chiuvetă mobilă
Reglarea presiunii apei se poate face separat pentru fiecare terminal
Măsuţă asistentă reglabilă cu panou de comenzi digital
Tapiţerie din piele naturală
Pedală multifuncţională pentru comandă asupra instrumentelor de mână cât şi asupra ajustării fotoliului şi aprinderii lămpii.
Sistem de încălzire a apei

Sistem dublu de aspiraţie cu aspirator normal şi aspirator chirurgical (capacitate de aspiraţie sporită aprox 0.5 L în 2-3 secunde)
Braţ monitor (pentru camera intraorală sau alte gadget-uri)
Braţ unit multi-articulat cu comenzi de blocare – pneumatic
2 terminale turbină
1 terminal micromotor
1 terminal detartraj
2 terminale spray aer/apă
Scaun medic şi asistentă
Nu numai scaunul pacientului trebuie să fie conformabil pentru o armonie pe parcursul actului stomatologic, ci şi cele ale medicului şi asistentei. Acestea trebuie să îndeplinească o serie de caracteristici cum ar fi: o baza de susţinere cu minim 5 picioare pe roţi pentru o bună stabilitate şi mobilitate, posibilitatea reglării pe înălţime (47-64cm), tapiţeria scaunului să nu favorizeze transpiraţia sau alunecarea, să aibă spătar care să ofere sprijin adecvat părţii superioare a coloanei lombare dar în acelaşi timp să nu preseze pe muşchii dorsali sau să împiedice curbarea coloanei în timpul actului operator.

duminică, 30 octombrie 2016

Cum alegi o lampa de fotopolimerizare?

Lampa de fotopolimerizare este o componentă esenţială şi putem spune că face parte din dotarea minimă a unui cabinet stomatologic, datorită numărului foarte mare de restaurări compozite şi sigilări efectuate într-un an la nivel mondial, estimat în jurul cifrei de 150 de milioane.Din cauza faptului că fotopolimerizarea nu este considerată o procedura laborioasă, în timpul învăţării tehnicilor restaurării compozite pe baza de răşini, nu se pune accentul pe importanţa utilizării lămpii, ceea ce determina subpolimerizarea compozitului dentar. Acest fapt va conduce la eliberarea unor substanţe chimice dăunătoare ţesuturilor dar şi la scurarea rezistenţei în timp a obturaţiei.

Cerinţe pentru o lampa de fotopolimerizare de succes
lampa fotopolimerizare noua


Întreţinerea adecvată a lămpii şi verificarea periodică a emisiei şi a vârfului pentru a nu fi acoperit cu răşină.
Verificarea de către clinician a intervalului lungimilor de undă, pentru că acesta să fie potrivit cu răşina compozită folosită. Majoritatea lămpilor LED sunt concepute pentru a polimeriza fotoiniţiatorii pe bază de camforchinonă la o lungime de undă de aproximativ 468 nm. Răşinile compozite cu fotoiniţiatori alternativi, care nu sunt pe baza de camforchinonă, necesită lungimi de undă de aproximativ 410 nm.
Medicul trebuie să respecte durata de fotopolimerizare indicată de fiecare fabricant, deoarece nu toate tipurile de răşini necesită aceeaşi durată de expunere. Trebuie evitată prelungirea timpului de fotopolimerizare pentru a nu creşte excesiv temperatura intrapulpară şi implicit a produce necroză ţesuturilor.
Ideal, vârful lămpii trebuie să fie cât mai aproape de răşină, într-un unghi de 90°. Clinicianul trebuie să se asigure că toate ariile obturaţiei vor primi aceeaşi cantitate de lumină.
Pericolele fotopolimerizarii

Lumina emisă de lămpi este foarte periculoasă, cea mai nocivă lungime de undă pentru retină fiind de 440 nm. Lumina albastră a lămpilor cauzează arsuri retiniene, iar expunerea repetată la niveluri reduse poate cauza îmbătrânirea prematură a retinei. Din aceste considerente, medicul trebuie să se protejeze întotdeauna prin purtarea ochelarilor protectori.

joi, 27 octombrie 2016

Cum sa alegi turbina dentara perfecta

Turbina dentara este piesa de viteza inalta, cu turatii de la 40 000 pana la 150 000 rpm, foarte inalta, pana la 300 000 rpm si ultra inalta, cu turatii de peste 300 000 rpm, care este actionata turbina dentara1de aerul comprimat generat de un compresor atasat unitului dentar.  Acestea au un design unitar, prezentand o usoara curbura a capului fata de maner, pentru o buna ergonomie. Cu ajutorul turbinelor este posibila prepararea dintilor, indepartarea tesuturilor alterate si a restaurarilor vechi cu o presiune redusa, limitand producerea de caldura in timpul instrumentarii, fara vibratii si intr-un timp mai scurt.
turbina dentara coxo
turbina dentara denteam



La ce proceduri sunt folosite turbinele dentare?

    instrumentarea chirurgicala a cariilor prin tehnici de excavare a smaltului si a dentinei alterate
    prepararea formelor de retentie a cavitatilor, restaurate direct( prin obturatii) sau indirect (prin turbina dentara in cabinetincrustatii)
    indepartarea restaurarilor mai vechi, defectuoase, care prezinta procese carioase marginale
    prepararea bonturilor dentare, pentru proteze unidentare, sau care vor servi ca stalpi pentru o punte
    crearea accesului endodontic, prin indepartarea tavanului camerei pulpare

In interiorul turbinelor exista un sistem de fixare care permite introducerea, mentinerea statica sau in miscare si scoaterea voluntara a instrumentului rotativ utilizat dupa terminarea manoperei:

    cu surub intern care strange o clema de fixare pe instrumentul rotativ si necesita o cheie de activare
    prin frecare asigurata de o clema interna pretensionata care necesita o cheie de indepartare tip matrice/patrice
    prin mecanism „push-buton” la care clema interna de fixare este activata sau detensionata la apsarea unui buton localizat pe capul piesei

turbine dentare coxo


Caracteristicile unei turbine ideale sunt:

    Sa amplifice vizibilitatea asupra campului operator( exista turbine cu iluminare proprie)
    Sa aiba o dimensiune si o lungime a capului activ care sa faciliteze accesul optim si o vedere buna
    Sa fie usoara, sa aiba o forma ergonomica si sa ofere un tip de priza care sa fie confortabila pentru operator, micsorandu-i oboseala si uzuraturbina zgomot
    Sa produca un zgomot redus si sa nu emita vibratii
    Sa aiba o durata lunga de utilizare
    Sa necesite o modalitate de intretinere minima si usoara, sa poata fi sterilizata in mod repetat fara a se defecta
    Sa ofere o gama larga de viteze care sa mareasca productivitatea si sa micsoreze trauma tesuturilor dentare

miercuri, 5 octombrie 2016

Unit dentar fona nou DenTeam Creation!

SPECIFICATII TEHNICE Unit dentar Fona
sursa de alimentare intrare AC 100 V, AC 110-120 V, AC 220-230 V, 50 Hz / 60 Hz
Presiune apă 0.25-0.6 MPa / 2.5-6 bari
Debit de apa ≥ 2,5 l / min
Presiune de alimentare cu aer 0,55-0,75 MPa / 5.5-7.5 bari
Consumul de aer ≥ 70 l / min, fără aer Venturi / ≥ 130 l / min, cu aer Venturi
Mașină de aspirare ≥ 500 l / min, cu aspirație centrală
Scaun pacient capacitate de transport de 165 kg
Gama de mișcare Scaun pacient 380-780 mm

german de design și inginerie
Inginerie de companie german de design premiat pentru a satisface cele mai înalte standarde ergonomice și de siguranță. Integrat ErgoMotion și corp tapițerie conturată asigură confortul pacientului. Toate instrumentele și comenzile sunt ușor accesibile în orice poziție de tratament.
De înaltă calitate CE / ISO aprobat Germania FONA 2000L unitate Scaun stomatologic
Soluție integrată de igienă
Pachetul de igienă a FONA oferă un pachet cuprinzător caracteristică pentru a proteja dentist, pacient și mediu de contaminare încrucișată. Permanentă dezinfecție a apei, epurare, canalizare și decuplarea de apă a orașului sunt integrate într-o singură soluție de igienă.
De înaltă calitate CE / ISO aprobat Germania FONA 2000L unitate Scaun stomatologic
libertatea de configurare
Varietate de opțiuni de configurare pentru a satisface nevoile dvs. specifice. Conceptul de design modular ce permite configurarea centrului de tratament L FONA 2000 în conformitate cu cerințele dumneavoastră individuale, astfel, făcându-l potrivi perfect in practica.
De înaltă calitate CE / ISO aprobat Germania FONA 2000L unitate Scaun stomatologic