Lampa de fotopolimerizare este o componentă esenţială şi putem spune că face parte din dotarea minimă a unui cabinet stomatologic, datorită numărului foarte mare de restaurări compozite şi sigilări efectuate într-un an la nivel mondial, estimat în jurul cifrei de 150 de milioane.Din cauza faptului că fotopolimerizarea nu este considerată o procedura laborioasă, în timpul învăţării tehnicilor restaurării compozite pe baza de răşini, nu se pune accentul pe importanţa utilizării lămpii, ceea ce determina subpolimerizarea compozitului dentar. Acest fapt va conduce la eliberarea unor substanţe chimice dăunătoare ţesuturilor dar şi la scurarea rezistenţei în timp a obturaţiei.
Cerinţe pentru o lampa de fotopolimerizare de succes
Întreţinerea adecvată a lămpii şi verificarea periodică a emisiei şi a vârfului pentru a nu fi acoperit cu răşină.
Verificarea de către clinician a intervalului lungimilor de undă, pentru că acesta să fie potrivit cu răşina compozită folosită. Majoritatea lămpilor LED sunt concepute pentru a polimeriza fotoiniţiatorii pe bază de camforchinonă la o lungime de undă de aproximativ 468 nm. Răşinile compozite cu fotoiniţiatori alternativi, care nu sunt pe baza de camforchinonă, necesită lungimi de undă de aproximativ 410 nm.
Medicul trebuie să respecte durata de fotopolimerizare indicată de fiecare fabricant, deoarece nu toate tipurile de răşini necesită aceeaşi durată de expunere. Trebuie evitată prelungirea timpului de fotopolimerizare pentru a nu creşte excesiv temperatura intrapulpară şi implicit a produce necroză ţesuturilor.
Ideal, vârful lămpii trebuie să fie cât mai aproape de răşină, într-un unghi de 90°. Clinicianul trebuie să se asigure că toate ariile obturaţiei vor primi aceeaşi cantitate de lumină.
Pericolele fotopolimerizarii
Lumina emisă de lămpi este foarte periculoasă, cea mai nocivă lungime de undă pentru retină fiind de 440 nm. Lumina albastră a lămpilor cauzează arsuri retiniene, iar expunerea repetată la niveluri reduse poate cauza îmbătrânirea prematură a retinei. Din aceste considerente, medicul trebuie să se protejeze întotdeauna prin purtarea ochelarilor protectori.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu