luni, 31 octombrie 2016

Cum sa alegi un unit dentar de calitate

Unitul stomatologic face parte din dotarea minimă necesară unui cabinet dentar şi reprezintă un element esenţial pentru activitatea stomatologică, de aceea trebuie să ofere confort pacientului şi să permită poziţionarea acestuia în clinostatism cu unghiul dintre gamba şi coapsă de maxim 15° iar cel dintre  şold şi coapsă de aproximatix 135°. Baza scaunului trebuie să coboare până la 40-50 cm de sol. Nasul pacientului se va plasa deasupra planului orizontal de la nivelul genunchilor pentru ca sângele să nu se acumuleze la nivelul extremităţii cefalice.

unituri dentare fona noi
unituri dentare fona


Spătarul scaunului trebuie fie subţire şi să permită medicului deplasarea liberă cu picioarele în poziţiile dintre orele 9 şi 13. Acesta trebuie să se încline până la 180°, să nu aibă un design curbat pentru a nu produce tesiune şi durere musculară în zona umerilor prin deplasarea capului pacientului spre lateral. De asemenea, o lungime prea mică a cestuia va creea un suport inadecvat pentru umeri ceea ce va conduce din nou la tensiuni musculare în zona gâtului şi umerilor. Baza scaunului trebuie să confere acestuia stabilitate şi să permită mişcări libere ale picioarelor medicului şi asistentei.

Tetiera trebuie să menţină o poziţie simetrică a capului, iar privirea medicului să cadă perpendicular pe câmpul operator de la o distanţă potrivită de 25-30 cm. Mişcările capului pacientului vor fi de tip:

Extensie (în spate) – planul ocluzal al dinţilor maxilari să fie plasat către posterior (aproximativ 25°) pentru a putea permite vederea directă către molarii superiori
Flexie (în faţă) – planul de ocluzie al dinţilor mandibulari să fie poziţionat orizontal
Latero-flexie (dreapta, stânga) – capul pacientului va fi poziţionat sub un unghi de 30-40° faţă de axul longitudinal al capului
Rotaţie (dreapta, stânga) – în jurul axului longitudinal al capului, umerii pacientului sprijiniţi la nivelul vertebrelor C4-C7, musculatura fiind relaxată.
Tetierele unitului dentar pot fi de mai multe tipuri:

Tetiera în formă de scoică permite mişcări laterale foarte limitate ale capului, ceea ce va determina o poziţie asimetrică a medicului. Este adesea inconfortabilă pentru pacient, marginea inferioară curbată în sus presând corpurile vertebrale.
Tetiera cu perniţă permite mişcările în toate cele 3 direcţii dar nu urmăreşte curbura gâtului, presând pe porţiunea superioară a coloanei cervicale.

Forma scaunului va trebui să îndeplinească o serie de cerinţe cum ar fi: inclinarea spătarului între 90-180°, înclinarea şezutului până la 10°, tmpul de deplasare între vertical-orizontală de maxim 20 secunde, deplasarea simultană a spătarului şi a şezutului, iar cotierele să poată fi ajustate pe înălţime.

Criterii de alegere a unitului dentar.jpeg2Lampa unitului trebuie să permită să fie manevrată pe o înălţime între 150-200 cm, iar pe vertical între 70 cm în faţa punctului de referinţă al scaunului (în faţa pacientului) şi120 cm în spatele punctului de refetinţă. Lumina lămpii să fie poziţionată paralel cu linia de vedere sau la o incidenţa maximă de 15° astfel încât să se evite producerea umbrelor.

Prin toate aceste caracteristici, unitul dentar reprezintă un ansamblu complex ce conţine atât fotoliul pacientului, cât şi o serie de alte componente:

Sistem de dezinsecţie şi curăţare a instalaţiilor interne
Sistem dublu de igienizare şi purificare a apei
Chiuvetă mobilă
Reglarea presiunii apei se poate face separat pentru fiecare terminal
Măsuţă asistentă reglabilă cu panou de comenzi digital
Tapiţerie din piele naturală
Pedală multifuncţională pentru comandă asupra instrumentelor de mână cât şi asupra ajustării fotoliului şi aprinderii lămpii.
Sistem de încălzire a apei

Sistem dublu de aspiraţie cu aspirator normal şi aspirator chirurgical (capacitate de aspiraţie sporită aprox 0.5 L în 2-3 secunde)
Braţ monitor (pentru camera intraorală sau alte gadget-uri)
Braţ unit multi-articulat cu comenzi de blocare – pneumatic
2 terminale turbină
1 terminal micromotor
1 terminal detartraj
2 terminale spray aer/apă
Scaun medic şi asistentă
Nu numai scaunul pacientului trebuie să fie conformabil pentru o armonie pe parcursul actului stomatologic, ci şi cele ale medicului şi asistentei. Acestea trebuie să îndeplinească o serie de caracteristici cum ar fi: o baza de susţinere cu minim 5 picioare pe roţi pentru o bună stabilitate şi mobilitate, posibilitatea reglării pe înălţime (47-64cm), tapiţeria scaunului să nu favorizeze transpiraţia sau alunecarea, să aibă spătar care să ofere sprijin adecvat părţii superioare a coloanei lombare dar în acelaşi timp să nu preseze pe muşchii dorsali sau să împiedice curbarea coloanei în timpul actului operator.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu